BOGEljići sa DRENOVIKA

Negdje krajem 19 stoljeća, vjerovatno 1897 godine, dva brata Mijo i 3 godine mlađi Jozo, sinovi Franje Lukić-Bogeljić i Katarine rođene Jurić, doselili su iz mjesta Tisovici općina Vareš na Drenovik. Mijo je tada imao 24 a Jozo 21 godinu.

Što je bio razlog njihovog doseljenja danas nije poznato, ali je za pretpostaviti da su to uradili gonjeni nekom nevoljom, budući da su na Drenoviku doselili i krenuli „od nule“ bez kuće i zemlje.
Kuće su vjerojatno sagradili na uzurpiranoj državnoj zemlji koju su krčili i ograđivali i time stvarali poljoprivredno zemljište. Te prve dvije kuće sagradili su na jednoj visoravni ispod zaravni koja se zvala Brijeg i koja je na sjeveru graničila malim špicastim uzvišenjem koje se zove Visić. Selo koje se kasnije naraslo na ca. 10-kuća, nazvali su Drenovik po poznatom istoimenom izvoru vode koji se nalazio u blizini.

Oni su dolaskom na Drenovik već nosili samo prezime Bogeljić, mada im se otac Franjo u svim meni raspoloživim knjigama vodio pod prezimenom Lukić-Bogeljić.

Mijo je oženio 09.02.1898 Anu Šimić iz Kaknja a Jozo 12.02.1908 Luciju Stijepić iz Aljinića.
Na škrtoj zemlji u vrlo teškim uvjetima uspjeli su zasnovati obitelji, čijih 63 potomaka (35 od Mije, 28 od Joze), danas žive širom svijeta u 21 obitelji.
U čisto idealnom slučaju, da nije bilo selidbe, danas 124 godina kasnije, Drenovik bi bio selo sa otprilike 21 Obitelji odnosno 18-20 kuća.

Predanim radom u zadnjih 30-tak godina i uz veliku pomoć Mladena Bogeljića iz Osijeka (njego i moj čukundjed/šukundjed su braća), pošlo mi je za rukom da napravim cijelo obiteljsko stablo svih Bogeljića sa Drenovika uključujući i njihove pretke do 1715 godine unazad.

Nadam se da će i buduće generacije ili barem jedan dio mladih potomaka Mije i Joze, koristiti taj moj rad kao početnu točku za dalje praćenje i dokumentiranje zajedničkog obiteljskog stabla.

Ukoliko vas ova tema interesira, rado ću podijeliti sve meni raspoložive informacije sa vama. Jednostavno ostavite komentar ili se prijavite na stranicu i kontaktirajte me putem emai-a.

Veliki pozdrav, ma gdje bili!

Marko Bogeljić
Klagenfurt, Austrija

Mehr über Cookies erfahren